תפריט נגישות

סמ"ר שלו ברנס ז"ל

שלו ברנס
בן 20 בנפלו
בן אווה ואבשלום
נולד בכפר ברוך
בכ"ב בסיון תשס"ג, 22/6/2003
התגורר בכפר ברוך
התגייס ב-9.12.2021
שרת בחטיבת גולני גד' 13
נפל בקרב
בכ"ב בתשרי תשפ"ד, 7/10/2023
במלחמת "חרבות ברזל"
מקום נפילה: עוטף עזה
מקום קבורה: כפר ברוך
הותיר: הורים, אח ואחות

קורות חיים

בנם הבכור של אווה ואבשלום. נולד ביום כ"ג בסיוון תשס"ג (22.6.2003) במושב כפר ברוך בעמק יזרעאל. אח לרון ומאי. שמו ניתן לו על ידי אימו, שלדבריה חוותה תשעה ירחים של רוגע ושלווה עד לידתו.

שלֵו גדל בכפר ברוך בבית חם ואוהב. היה ילד יפהפה, סקרן וערני. אהב מילדות להרכיב ולתקן חפצים וניחן בחוש טכני ובידי זהב. התחנך בגן הילדים בקיבוץ גבת, בבית הספר היסודי במושב נהלל ובתיכון "ויצו נהלל", במגמה העיונית. על שקידתו ועל הישגיו הגבוהים בלימודים זכה לתעודת הצטיינות.

נער שקט, כריזמטי ונעים הליכות, שהקרין שלווה וביטחון על הסובבים אותו. כיבד ואהב את הוריו, והיה אח מסור ומגונן לשני אחיו. בלט באופיו החזק והיציב, בבגרותו ובחוכמתו. חבר אמת, איש סוד, שתמיד הקיפו אותו חברים רבים שביקשו את קרבתו. ידע לחבר בין אנשים, ללכד את כולם, וגם זרים היו מתקרבים זה לזה בזכותו. הנהיג את חבריו בתבונה רבה, ושמר על צניעות ואיפוק שאפיינו את התנהלותו כולה. "הוא היה בחור מוביל בדרכו השקטה", אמרה אימו.

שמר על קשרים הדוקים עם המשפחה המורחבת, הסבים, הדודים ובני הדודים, וביקר אותם לעיתים קרובות. חונך לאהבת הזולת ולהתנדבות למען הכלל, ויישם ערכים אלה בנתינה ובמתן עזרה בשעת הצורך. כשמישהו ממכריו או מבני משפחתו נזקק לסיוע, שלו היה הראשון שנחלץ לעזרתו, בלי לחשוב פעמיים.

גדל על המורשת הצבאית של סבו, שסיים את שירותו בצה"ל בדרגת סגן-אלוף, והושפע מזיכרונותיו של אביו, לוחם בגדוד 13 של חטיבת "גולני", ושל דודו, לוחם בסיירת "גולני". הוטמעו בו ערכים של אהבת המולדת, רוח הקרב וקידוש השם, והוא חלם להיות לוחם ב"גולני" ולהגן על המדינה.

עם סיום לימודיו בתיכון התגייס לצה"ל ביום 9.12.2021 ושירת בחטיבת "גולני", בגדוד 13 ("גדעון"), פלוגה מבצעית ג' ("טורפי הלילה"), מחלקת "אלון". עבר קורס נהיגה בנמ"ר, נגמ"ש "מרכבה" – רכב קרבי משוריין, המבוסס על השלדה של טנק "המרכבה". סיים את הקורס בהצטיינות. בהמשך שירת גם כנהג "סוואנה" מבצעי, רכב המאפשר לנייד לוחמים כדי להגיב במהירות בזמן לחימה.

שירת תקופה ארוכה בגבול הצפוני של המדינה, ועל כך קיבל תעודת הצטיינות (מצטיין גדודי, סוף תעסוקה מבצעית 769). הועבר ליהודה ושומרון, ופעל בין השאר בעיירה חווארה מדרום לשכם. עם סיום שירותו שם, עבר לשרת בגבול עזה, שנחשב "קו שקט", לדבריו. שובץ במוצב פגה (מגן בארי), כשלוש-מאות מטרים מהגבול עם רצועת עזה.

לכל אורך שירותו הצבאי נהנה שלו מהפעילות המבצעית, מהאתגרים שניצבו בפניו, ומההווי בפלוגה. נהג לומר שצריך להילחם "עד הניצחון". הרגיש מחויבות עצומה כלפי מפקדיו וכלפי חבריו, ופיתח קשרים אמיצים וחברויות קרובות. "'גולני' היה הבית הראשון, ואנחנו היינו הבית השני", אמרה אימו. "הוא היה יותר 'מורעל' ממני", הוסיף אביו, ששירת באותו גדוד. "הוא אהב מאוד את החבר'ה בבסיס, את החיים בבסיס".

הוריו היו מעורבים מאוד במהלך שירותו ועקבו אחר התקדמותו והישגיו. נהג לשתף את אביו בקורות אותו בצבא, לספר חוויות ולהתייעץ. אימו ליוותה אותו בדאגה במשך כל השנה ועשרה חודשים ששירת, ידעה את זמני תורנויות השמירה שלו, וכשהיה בתורנות, הקפידה להישאר ערה, כמוהו. בזמן שירותו קעקעה על ידיה תכנים הקשורים אל בנה, כמו המילים "עד הניצחון" שנהג לומר, סמל העץ של "גולני", תאריך הגיוס שלו, שם הפלוגה וכדומה. שלו, בתגובה, קעקע על גופו את המשפט: "גם כשמסתער קדימה, את איתי, יא אימא". האם מעידה שהקשר ביניהם היה עמוק, מתוך הבנה הדדית ובדיחות פרטיות, ששניהם חלקו זה עם זה.

במהלך שירותו התקרב שלו לדת, התפלל והניח תפילין. כל אימת שהזדמן לו, ביקר בבית הכנסת במושב כדי להשלים מניין, וייחס לכך חשיבות רבה. רב היישוב סיפר כי בכל פעם שנכנס לבית הכנסת, בפניו המאירות ובחיוכו הרחב, הוא האיר את בית הכנסת כולו.

כאשר יצא לחופשות בסופי שבוע, אהב לצאת עם חבריו לטיול באופנועי שטח. לפני הרכיבה, בימי שישי בבוקר, הם התאספו במקום קבוע ליד המושב, כדי לשתות קפה ולהשקיף אל שדות עמק יזרעאל הפרושים לפניהם. שלו לא ויתר אף פעם על הפגישה הזאת, על ההתרגעות בחיק הטבע, אחרי שבועות של שירות אינטנסיבי. גם אחיו הצעיר נדבק באהבה לאופנועים והתלווה אליו לטיולים.

לקראת ראש השנה תשפ"ד קנה שלו אופנוע משוכלל יותר, והזמין את אימו להצטרף לטיול השטח הבא שיערוך עם חבריו. הוא הספיק להכין את האופנוע לרכיבה ואחסן אותו ליד הבית.

בסוכות תשפ"ד נותרו לשלו ולחבריו שבועיים בלבד עד סיום השירות בבסיס פגה, ומעבר להמשך שירות באזור אחר.

בשבת כ"ב בתשרי, שמחת תורה תשפ"ד, 7 באוקטובר 2023, בשעה שש וחצי בבוקר, פתח ארגון הטרור חמאס במתקפת פתע על ישראל. בחסות ירי מסיבי של טילים ורקטות מרצועת עזה לאזורים נרחבים בארץ חדרו אלפי מחבלים – יבשתית, ימית ואווירית, והחלו במתקפה רצחנית על יישובי עוטף עזה ועל שדרות, אופקים ונתיבות, על מְבַלי מסיבות טבע סמוך לקיבוצים רעים ונירים, על בסיסי צה"ל ועל העוברים בדרכים באזור. המחבלים רצחו כשמונה-מאות אזרחים בבתיהם, במכוניותיהם, אחרי שביצעו בהם פשעים כבדים. חטפו לרצועת עזה מאות ישראלים והחריבו, בזזו והעלו באש בתים ורכוש. מאות חיילים, שוטרים, אנשי כוחות הביטחון וחברי כיתות הכוננות המקומיות נפלו בקרב. בבוקר זה החלה מלחמה.

באותו בוקר נשמעו אזעקות וירי רקטות בסביבות מוצב פגה, שבו שהו אז עשרים וחמישה לוחמים. שלו היה באותו זמן בסיור בוקר, ונקרא להיכנס עם כולם למרחב המוגן בחדר האוכל, בהוראת מפקד המוצב. לאחר רבע שעה התקבלו התרעות על חדירת מחבלים דרך הגבול, וקולות ירי נשמעו במוצב עצמו.

אביו של שלו התעדכן בחדשות, נתקף דאגה לבנו וסימס לו. שלו ענה לו במהירות: "הכול בסדר".

כעבור שעתיים החל גל שני של ניסיון פלישה למוצב, ובמהלכו ירו המחבלים טילי כתף וזרקו רימונים. המפקד וכמה לוחמים יצאו מהמרחב המוגן, חיסלו עשרות מחבלים תחת אש כבדה, עד שנפלו בקרב.

בשעה 10:14, בתגובה להודעה מאימו, כתב לה שלו, "הכול בסדר, תכף מתקשר", והוסיף ארבעה לבבות אדומים. זו הייתה ההודעה האחרונה שהתקבלה ממנו.

לאחר שכשלו ניסיונותיהם של המחבלים לחדור לחדר האוכל, עקב ההגנה העזה של הלוחמים, הבעירו המחבלים מזרנים, הצמידו אותם לחדר האוכל והוא התמלא בעשן. הלוחמים סיפרו ששלו תפקד אז בקור רוח, כמו תמיד, ולא נראה לחוץ במיוחד. בשעה 13:00 החליט לצאת מחדר האוכל ולהילחם במחבלים כדי להציל את חבריו. איתו יצאו כמה לוחמים, והם החלו בלחימה עיקשת, בקרבות פנים אל פנים. במשך שעתיים ניהלו קרב גבורה, הרגו מחבלים רבים והדפו את המתקפה, עד שנפלו בקרב.

הלוחמים סיפרו שבתום ההסתערות על המחבלים, התפוגג העשן בחדר האוכל, בחוץ השתרר שקט והם המתינו עד לחילוצם. בהחלטתו האמיצה, לצאת ולהילחם ללא חת, הציל שלו את חבריו.

מלבד שלו נפלו על הגנת המוצב שלושה-עשר לוחמים.

סיפרה אימו: "בשבת בצוהריים פשוט הרגשתי שהנשמה שלי יוצאת, שאני לא מצליחה לנשום, ואמרתי, זה הרגע, הגיבור שלי כבר לא יחזור. שלושה ימים ישבתי בחצר וחיכיתי. הם יצאו מהרכב, קצין וקצינה, ואמרתי להם, 'אני כבר יודעת, אצלי בדלת לא דופקים'".

סמל שלו ברנס נפל בקרב ביום כ"ב בתשרי תשפ"ד (7.10.2023). בן עשרים בנופלו. הובא למנוחות בבית העלמין במושב כפר ברוך. הותיר הורים, אח ואחות.

לאחר נפילתו הועלה לדרגת סמל ראשון.

כתבה אימו: "לפני כמה ימים חשבתי שאני גיבורה. פתחתי את הבושם שלך והתחלתי לרסס בחדר. לפני שהתחלתי בכלל להריח, שמעתי אותך: 'גבירתי, מה את אומרת? את מרססת 70 יורו בשנייה... יפה לך! אני מסתכל עלייך והדמעות זולגות וזולגות, ואני שומע אותך, והפעם אני בוחר לא לצחוק כי אני יודע שזה מעצבן אותך, ואני אפילו יודע כבר מה את מתחילה למלמל. אני מכיר אותך הכי טוב בעולם. אז בבקשה ממך, בפעם הבאה אל תחפשי הרפתקאות. מה שלא עושה לך טוב, אל תעשי. בבקשה ממך, תלמדי להקשיב'. ואני בוחרת להקשיב לך. אין סיכוי שאני נוגעת שוב בבושם. לרגע הריח בחדר החזיר אותי לימים היפים, לימים שאני חולמת שיחזרו, ואתה יודע, אני מרגישה בעצמות שלי שאנחנו ניפגש. אין סיכוי שאתה משאיר אותי ככה".

אופיר ספדה: "שלו אני רוצה לשתף אותך, נולדה לי בת ובחרתי את השם שלו. אני בטוחה ששלו תגדל היא תהיה טובה וצנועה כמוך. בחרתי להעניק לה את השם שלו גיבור ישראל וזאת זכות גדולה עבורי, תודה שלו בזכותך אנחנו בחיים".

ספד יהל: "אוהב אותך, שלו. אתה גיבור ותמיד תהיה גיבור. נדאג להנציח אותך בכל מקום ולדאוג שידעו את שמך בכל מקום. גיבור ישראל, תודה על הזכות לחיות פה בזכותך! אתה הצלת חיי אדם".

לעילוי נשמתו של שלו שוקדת המשפחה על כתיבת ספר תורה, שיוכנס לבית הכנסת במושב כפר ברוך, מקום מגוריהם. כמו כן יזמה המשפחה נטיעת עצי זית לזכרו של שלו, וארגנה טורניר כדורגל, תחת הכותרת "האור שלך ימשיך להאיר".

אימו של שלו נפגשת עם תלמידים בבתי הספר ועם ילדי הגנים ומספרת להם על מורשתו ועל גבורתו.

הזמר דניאל בן חיים נפגש עם אימו של שלו, ושר איתה את "אהבה חולה", השיר שאהבה לשיר עם בנה.

ברשת פייסבוק הוקם דף הנצחה, "זוכרים את שלו ברנס גיבור ישראל".

עמוד הכולל דברי זיכרון ותמונות שלו נפתח באתר remember בכתובת:

https://remember.bio/he/remember_pages/%D7%A1%D7%9E%D7%A8-%D7%A9%D7%9C%D7%95-%D7%91%D7%A8%D7%A0%D7%A1-%D7%96%D7%9C/

הופק במערכת "גלעד-לזכרם", באמצעות חב' תבונה בע"מ (054-6700799)
בניית אתרים: לוגו חברת תבונה